BelépésKeresés

Szavazások

Jónak tartaná ha dr. Kozma Richárd egy családorvosi magánrendelést is nyitna?
 

Születésnap

 • Czékmán Béláné
  ünnepelte a születésnapját tegnap
 • HPeti
  ünnepelte a születésnapját tegnap
 • rea66
  ünnepelte a születésnapját tegnap
 • zsuzska
  ünnepelte a születésnapját tegnap
 • MCSKriszti
  ünnepli a születésnapját ma!
 • Pankotainé Zsuzsa
  ünnepli majd a születésnapját holnap
 • jacsoj
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Április 24., Kedd

Honlap opciók

A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a Kedvencekhez

Ajánlja ismerősének!

Mezőkövesdi Kézilabda Klub
Ma 2018. Április 22., Vasárnap, Csilla és Noémi, holnap Béla ünnepli a névnapját.
Form-Art Plasztikai sebészet, Miskolc
Derm-Med Bőrgyógyászat, Kozmetológia, Miskolc, Mezőkövesd

6 dolog, amit tarts szem előtt, mielőtt elindulsz
Az utazás megszervezése minden évszakban nagy körültekintést igényel, télen azonban az idősödő szervezet számára már egy nagyobb túra is megerőltető lehet, a hazai zimankóból pedig meleg égövi országba utazni extra megterhelésnek számíthat. Nem árt tudni, hogy például Afrikában ilyenkor „tombol” a nyár, s akár 35°C körüli melegre és magas páratartalmú levegőre számíthatunk. Az utazás előkészületei tehát nem csak a nyári ruhanemű és a magas faktorszámú napozókészítmények bőröndbe gyömöszölését jelentik. A téli utazást is – akárcsak más évszakéit – meg kell előznie a védőoltások beadatásának, és körültekintően kell összeállítani az úti patikát is. 

1. Télen a vírusok is útra kelnek?

Ezen a télen a H1N1-világjárvány terjedése miatt az epidemiológusok arra is felhívják a távolabbra utazók figyelmét, hogy a zsúfolt reptereken, közlekedési eszközökön könnyen elkapható új típusú influenzával szemben a védőoltás beadatásával védekezzenek. Ha ilyen utazást tervezel mostanában, érdemes már legalább 1-2 héttel az utazás előtt beoltatnod magad az új típusú influenza ellen is.

2. A hőmérséklet-különbség kockázatai

A télből a nyárba utazók szervezetének nagy megterhelést jelenthet maga az utazás (és a megérkezés is). Míg a hidegben összeszűkülnek az erek, addig a trópusi időjárásra tágulással reagálnak (csökken a hasüregi szervek vérellátása és a vizeletürítés gyakorisága is). Mielőtt a hideg évszakból az izzasztó nyárba utaznál, ajánlatos a házi-, illetve a kezelőorvosoddal konzultálnod a megszokott vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó gyógyszer adagolásának „átállításától”.

3. A tíz-tizenkét órás utazás veszélyei

Idősebb korban nemcsak a nagy hőmérsékletkülönbség, hanem a hosszú légi utazás is váratlan, veszélyes következményekkel járhat. Nem véletlen, hogy már régóta kutatják ennek a gyors, sokak által kedvelt utazási módnak a leggyakoribb egészségkockázatait. Ezek a mélyvénás trombózistól az oxigénhiányig, a keresztfertőzésektől az utastér levegőjének szennyezettségéből adódó egészségügyi problémákon át a jet leg szindrómáig terjedhetnek (a szervezet biológiai „órája” elállítódik, vagyis ha nappal száll fel a gép, és egy olyan földrészen érünk célba, ahol reggel vagy nappal van, alvásunk-ébrenlétünk ritmusa csak egy két nap után áll vissza). A megérkezés után hagyjunk magunknak időt a regenerálódásra, az akklimatizálódásra.

4. Figyelj a tested jelzéseire!

Persze azok se induljanak csak úgy neki a „világnak”, akik anyagi, kényelmi okokból, vagy egyszerűen csak a tél kínálta – olcsóbb – élvezetek nyomában (téli séták, síelés, szánkózás, korcsolyázás, fakutyázás) kelnek útra. A hideg, nedves évszakban még az otthonunktól néhány kilométerre lévő erdőben tett kirándulás vagy sítúrázás is gondos előkészületet igényel. 
Ha gyalogosan vágsz neki valamelyik közeli-távoli hegynek, ne felejtkezz meg a vízálló felsőruházatról, cipőről, a réteges öltözködésről. A hátizsákból nem hiányozhat sem a pótpulóver, pótzokni, sem a termosznyi meleg tea, sőt némi étcsokoládé sem, amelyek segíthetnek megelőzni a szervezet lehűlését. (Nem eléggé köztudott, hogy a nagy hidegben már háromórás tartózkodás is az összeomlás szélére sodorhatja a keringési rendszert. A vérerek a hidegben hamar összeszűkülhetnek, így – ha nem megyünk meleg helyiségbe, vagy nem iszunk meleg teát – rövid idő alatt akár olyan mértékű hőleadás is bekövetkezhet, amely szívritmuszavarokat, izommerevséget, sőt eszméletvesztést okozhat.) 
Ha télen indulsz neki erdei kirándulásnak, túrázásnak, sose menj egyedül.

5. Ne bízd magad a véletlenre!

Télen, mielőtt gyalogosan, autóval, vonattal útnak indulnál, tájékozódj a várható időjárásról és az útviszonyokról. Töltsd fel a mobilodat, és legyen nálad tartalékakkumulátor.  
Ha autóval indulsz útnak, előtte nézzesd át a kocsit szerelővel, és ne feledkezz meg a téli gumiról, a hóláncról sem. „Tankold” tele az ablakmosót (is), ellenőrizd a kocsi akkumulátorának töltöttségi állapotát, tegyünk a csomagtartóba hólapátot, az utastérbe némi meleg innivalót, néhány szendvicset, meleg ruhát, pokrócot (mindezek jó szolgálatot tehetnek, ha elakadnál útközben).

Mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően, a más évszakokban megszokottnál lassabban vezess, mert a nyálkás, csúszós úton az autó megcsúszhat, így megnő a féktávolság. 
Légy arra is felkészülve, hogy a havazás, a köd, az utak síkossága, illetve valamilyen közlekedési probléma miatt (útzár, karambol, tumultus a határátkelőhelyen) akár néhány órát is a kocsidban kell töltened. A motor járatásával lehet fűteni az utasteret, de legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni kell, mert az álló jármű utasterébe beszivároghatnak a kipufogógázok, amelyek súlyos rosszullétet (esetleg halálos balesetet) is okozhatnak. 
A hideg ellen sem a szabadban, sem utazás közben nem tanácsos alkohollal védekezni. A jó tömény italoknak kezdetben élénkítő (melegítő) hatásúk lehet, ám csökkentik a koncentrációs, helyzetfelismerő, fizikai teljesítőképességet.

6. Kötelező vagy ajánlott?

 • A sárgaláz elleni védőoltás – melyet a tervezett utazás előtt legalább tíz nappal kell beadatni – kötelező a Közép-Afrika és Dél-Amerika bizonyos országaiba készülőknek. Az adott országokba való belépéskor a hatóságok megkövetelik az oltási igazolást. Immunhiányosak, terhesek és tojásallergiások nem olthatók. Sárgaláz ellen Magyarországon csak a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjában oltanak.
 • A hepatitis A (fertőző májgyulladás) hazánkban ritkán fordul elő, felmérések szerint a 40 év alatti korosztály nem védett ellene. A védőoltást szinte minden utazónak ajánlatos megkapnia, aki Észak-Amerikán, Észak- és Nyugat-Európán kívül bárhová utazik. A hepatitis A fertőzés lehetősége az arab országokban, Indiában, Ázsiában és Közép-Amerika egyes országaiban a legnagyobb.
 • A hepatitis B vírus vérrel, szennyezett eszközökkel és testváladékkal vihető át. Nemcsak azoknak javasolt az oltás, akik szexuális kapcsolatuk miatt veszélyeztetettek, hanem azoknak is, akik esetleg orvosi kezelésben részesülhetnek külföldi tartózkodásuk alatt (például cukorbetegek).
 • Teljes védelmet három oltással lehet biztosítani, ezért időben el kell kezdeni az oltások felvételét.
 • Dél-Amerika és Ázsia legtöbb országába a tífusz elleni vakcina is javasolt, amely szintén az ételekkel és vízzel terjedő betegség megelőzését szolgálja.
 • A maláriával fertőzött területekre utazóknak ajánlatos felíratniuk a betegség elleni tablettát, amelynek szedését az utazás előtt kell megkezdeni, és a hazaérkezést követően négy hétig folytatni.
 • A közép-afrikai és az arab országokba készülőknek tanácsos az agyhártyagyulladás elleni oltással védekezniük. (Szaúd-Arábiába vízumot sem adnak az oltás igazolása nélkül!)


MedMax, orvosiprogram

Hírcsatorna

WEBBeteg

Partnereink

http://mezokovesd.hu www.antsz.hu oep.hu webbeteg.hu harsany.hu mezokovesdikc.hu

Ki olvas minket

Oldalainkat 9 vendég böngészi

Látogatottság

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMai nap402
mod_vvisit_counterTegnap563
mod_vvisit_counterEzen a héten3582
mod_vvisit_counterMúlt héten2906
mod_vvisit_counterEbben a hónapban9408
mod_vvisit_counterA múlt hónapban16128
mod_vvisit_counter2009.12.19.-től2768062