BelépésKeresés

Szavazások

Jónak tartaná ha dr. Kozma Richárd egy családorvosi magánrendelést is nyitna?
 

Születésnap

 • d.t.a
  ünnepelte a születésnapját tegnap
 • halihapi
  ünnepelte a születésnapját tegnap
 • viktorka
  ünnepli a születésnapját ma!
 • sipkare
  ünnepli majd a születésnapját holnap
 • barbi0124
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Január 24., Szerda
 • Jahony
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Január 25., Csütörtök
 • imike
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Január 25., Csütörtök

Honlap opciók

A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a Kedvencekhez

Ajánlja ismerősének!

Mezőkövesdi Kézilabda Klub
Ma 2018. Január 22., Hétfő, Vince és Artúr, holnap Zelma és Rajmund ünnepli a névnapját.
Form-Art Plasztikai sebészet, Miskolc
Derm-Med Bőrgyógyászat, Kozmetológia, Miskolc, Mezőkövesd

A téli nyaralás veszélyei

Az utazás szerelmesei szívesen indulnak el télen olyan egzotikus, távoli országokba, ahol hétágra süt a nap. Milyen veszélyeknek teszik ki magukat?

Egy turistaútra minden évszakban, de télen különösen körültekintően kell felkészülni, hiszen fogvacogtató hidegből utazunk az izzasztó nyárba. 
Utazás előtt tehát nemcsak arról érdemes tájékozódni, hogy a célországban milyenek a higiénés viszonyok, milyen fertőző betegségek fordulnak elő (vagyis milyen védőoltások beadatása ajánlatos), hanem arról is, milyen az időjárás, mekkora a nappali és éjszakai hőmérséklet közötti ingadozás, mekkora a levegő páratartalma.

Akiknél indokolt az óvatosság!

Akinek valamilyen krónikus (tüdő-, szív-, vese-, cukor-) betegsége van, jól teszi, ha a téli nyaralással kapcsolatban (is) kikéri orvosa tanácsát, mind a gyógyszerek adagolására, mind (pl. az inzulin) tárolására vonatkozóan. A hosszú légi út, az időeltolódásból adódó akklimatizálódási problémák ugyanis alaposan próbára tehetik még az egészséges emberek szervezetét is, nemhogy azokét, akik állandó gyógyszerszedésre és orvosi ellenőrzésre szorulnak.

A gyakorlott utazók közül is kevesen tudják, hogy a trópusi országokban óriási különbség lehet a napi és éjszakai hőmérséklet között. Egyes országokban nem elsősorban a magas hőmérséklet, hanem a levegő páratartalma jelent megterhelést a szervezetnek, mert a hidegből a rekkenő hőségbe érkező turista bioritmusa, hőháztartása és hőérzete nehezen alkalmazkodik az új körülményekhez. 
Ennek jelei lehetnek a napokig tartó fáradtságérzet, álmatlanság vagy aluszékonyság, emésztési zavarok, étvágytalanság, fejfájás.

Megelőzéssel a jó közérzetért!

Az utazási medicinával foglalkozó szakemberek ezen panaszok „mérséklésére” ajánlják, hogy az utazás előtti napokban aludj, pihenj többet, és táplálkozz tudatosan (vitamindús ételekkel). (Aki „képes rá”, próbáljon a repülőn is aludni néhány órát.) 
Megkönnyítheti az akklimatizálódást, ha a repülőúton kerülöd a nehéz ételek, az alkohol, a túl sok kávé, fekete tea, kóla fogyasztását. Ha az időeltolódás miatt „alváshiányod” van, ám mégsem tudsz elaludni, akkor se nyúlj altató vagy nyugtató után, inkább próbálkozz egy bágyasztó melegfürdőzéssel, vagy egyszerűen csak próbálj lazítani.

A last minute út veszélyei

Érdekes felismerésre jutottak az utazási betegségekkel foglalkozó szakemberek. Azt tapasztalják, hogy a távoli tájakra utazóknál a last minute utak egy sor kockázattal járhatnak (például a védőoltások beadatása, a különböző betegségekkel szemben védő pirulák preventív szedése gyakran elmarad). Egy hirtelen ötlettől vezérelve olyanok is rászánják magukat az egyéni utazásra, akik nem teljesen egészségesek, holott számukra inkább a szervezett utak jelentenék a biztonságot.

Figyelmedbe ajánljuk, hogy

 • a télből a nyárba utazók gyakrabban kapnak napszúrást, hőgutát, ezért fokozatosan szoktasd megad a napozáshoz;
 • a hosszú repülőúton, illetve a meleg égövi tájakon az üzletek, szállodák légkondicionálása miatt kialakulhatnak felső légúti panaszok, allergiás nátha (legyen az úti patikádban kezelésükre ajánlott gyógyszer);
 • bár nagykabátban indulsz el, a csomagodból nem hiányozhatnak a nyár nélkülözhetetlen „kellékei”, a magas faktorszámú napvédő krém (napolaj), a nyári fejfedő (kendő, sapka, kalap), a napszemüveg és a könnyű nyári öltözet.

forrás: http://www.otvenentul.hu/egeszseg/8281


MedMax, orvosiprogram

Hírcsatorna

WEBBeteg

Partnereink

http://mezokovesd.hu www.antsz.hu oep.hu webbeteg.hu harsany.hu mezokovesdikc.hu

Ki olvas minket

Oldalainkat 60 vendég böngészi

Látogatottság

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMai nap273
mod_vvisit_counterTegnap344
mod_vvisit_counterEzen a héten273
mod_vvisit_counterMúlt héten3577
mod_vvisit_counterEbben a hónapban10973
mod_vvisit_counterA múlt hónapban13343
mod_vvisit_counter2009.12.19.-től2714815